Lepopäivän päätteeksi tuli mieleen ajatus, että järjestäisikö videotreamin (plus kommentointimahdollisuus) ulos väitöstilaisuudesta. Paljon puhutaan tieteen avoimuudesta. Tämä olisi yksi ulottuvuus siihen. Väitöskirjan puolustaminen on julkinen tilaisuus. Oikeastaan videostream saisi olla default joka väitöksen kohdalla ja jokainen väitös tallennettaisiin.

Nykyään odotetaan, että ne keitä kiinnostaa väitös milloin mistäkin aiheesta menevät fyysisesti paikalle. Tuo on aika rajoittavaa eikä ole tätä päivää. En ole ihan tietoinen mitkä on käytännöt missäkin yliopistossa, mutta ei itselle ole monesti tullut vastaan videostreamia väitöstilaisuuksiin.

Hyötyjä ja potentiaalia – jatkuva tieteellinen TEDx

Jos jokainen väitöstilaisuus tallennettaisiin ja Joku ™ tekisi kansallisen näkymän väitöksiin, kertyisi siitä hyvä tietovaranto. Simppeli web sivusto, jossa metatiedot väitöksestä kuten esimerkiksi: tekijä, ajankohta, tiivistelmä, linkki online tekstiversioon ja upotettuna videotallenne. Lisäksi voisi olla yliopistojen väitösilmoituksista tapahtumakalenteri, jossa näkyisi tulevat väitökset ja mahdollisesti sitten ne linkit videostreamiin, josta seurata. Luonnollisesti metatiedot pitää saada myös API:n kautta.

Miksei jokaisen väitöksen kohdalla voisi olla sitten myös kommentointiosuus, siis siinä metatieto-osuudessa. Lisäksi tietysti saman aihepiirin videoidut tulokset olisi löydettävissä yhdestä paikasta. Tätä pitäisi vähän porukalla jalostaa, mutta äkkiseltään toisi lisäarvoa ja siirtäisi akateemista maailmaa tähän päivään.

Ihmiset katsoo ja kuuntelee nykyään videoita mielellään, joten voisi olla että väitöstilaisuuden katsomalla saisi nopeammin kuvan väitöksen tuloksista. Lisäksi ne tulokset esittäisi ja puhuisi auki tutkimuksen tehnyt henkilö.

Kuka se Joku voisi olla?

YLE voisi ottaa homman hoitaakseen 🙂 Mukana sitten tiedemaailman edustajat ketä sitten lieneekin.

Advertisements