Törmäsin Twitterissä Guardian artikkeliin, jossa on väikkärin valmiiksi saaneiden ajatuksia ja vinkkejä maaliin pääsemiseksi. Useamman niistä olen jo tehnyt, mutta pari oli vielä uutta.

Make sure you meet the PhD requirements for your institution

Olen katsonut mitä ohjeista yliopisto antaa. Enemmän ne koskee prosessia ja tiedeyhteisö määrittää mikä on hyväksyttävää sisällön suhteen ja mikä ei. Rungon työlle olen työstänyt yhdessä toisten kollegoiden kanssa.

Keep perspective

Tämä on hyvä vinkki. Rönsyily on aina uhkana ja jatkuva dialogi ohjaajan kanssa pitää tämän hyvin kurissa.

Write the introduction last

No joo, näinhän se menee ns artikkeliväikkärissä muutenkin.

Use apps

Vois tosiaan käyttää esim Trelloa erinäisten asioiden muistamisessa ja tuloksien näkemisessä (näkyy kun siirtää Done kohtaan asioita). Overleafia käytän kirjoittamiseen ja Zoteroa viitteidenhallintaan.

Address the unanswered questions

Buy your own laser printer

Ollut jo vuosia kotona ja useassa muussa paikassa voi tulostella. Varmaan tulostan sitten kun maratooni on ohi ja viilataan viimeiset ennen esitarkastukseen laittamista.

Checking is important

Työkaluvalinnoilla voi vaikuttaa siihen, että muotoseikat yms menee kohdalleen. Muun muassa siksi valitsin Overleafin työkaluksi.

Get feedback on the whole thesis

Toki. Ei nyt koske alkua mutta jossain vaiheessa kyllä.

Make sure you know when it will end

Aikataulu on jo asetettu. Sitä ei asettanut kukaan muu kuin minä. Tosin eräs kollega töistä patisti asettamaan sen 🙂

Prepare for the viva

Develop your own style

Tämä on työn alla. Hieman sitä jo harjoiteltu artikkelien kohdalla.

Remember that more is not always better

Tämän olen hyvin sisäistänyt, ei tule montaa sataa sivua.

Get a buddy

Tämä on myös jossain määrin tullut tehtyä. Aiemmin mainittu kollega (Najat Ouakrim-Soivio) sparraa aika hyvin ja innokkaasti tekemistäni. Voisi mainita myös Jukka Huhtamäen, jonka kanssa on jonkin verran ajatuksia aiheeseen liittyen vaihdeltu. Näistä kahdesta ensimmäinen on väitellyt jo ja toinen on kohta. Sanomattakin selvää että ohjaajan kanssa on tiivistä kommunikointia.

Don’t pursue perfectionism

Tätä yritän koko ajan itselle tolkuttaa. Välillä sen muistaa ja välillä ei. Tavoitteeni ei ole akateemisen uran rakentamisessa, joten enemmän asenteeni on “lopputyö” siinä missä gradukin oli, mutta uudella tiedolla varustettuna.

Look after yourself

Lenkkeily on tapani päästää höyryjä. 3-4 kertaan viikossa tulee käytyä 5-15km lenkeillä ja yhden kerran viikossa lihaskuntoharjoitus. Se minkä kanssa enemmän painin on lupa pitää välillä löysää eli ettei koko ajan paahda suorittamalla tätä arkea eteenpäin.

Miten omalla kohdallasi?

Advertisements